"Mantecado" de xocolata

Ja ha arribat el Nadal al Repte de Laura Real! Aquest mes, Yolanda ens ha proposat de fer uns mantecados de conyac, perĂ² ha resultat que amb les quantitats que posava la recepta m'han sortit una mena de muffins. La textura no era exactament la mateixa perĂ² s'assemblava força. AixĂ­ que he decidit buscar per Internet altres receptes per veure quines quantitats feien servir i he anat a parar a una entrevista que li feien a Daniel JordĂ  que comença aclarint la diferència entre els polvorons i els mantecados, que no se vosaltres, perĂ² jo no sabia; la principal diferència Ă©s que els primers porten la farina torrada i els segons, no. Per aquesta raĂ³, els polvorons porten sucre llustre i els mantecados sucre normal, perquè com estan molt poc temps al forn, el sucre normal no tindria temps per cuinar-se. En les dues receptes es fa servir mantega de porc, perĂ² en aquesta recepta he fet servir mantega normal, de llet de vaca.

A l'entrevista, Daniel JordĂ  tambĂ© donava la seva recepta per fer a casa aquests dolços nadalencs; jo l'he adaptada a la meva manera rebaixant molt les quantitats ja que a casa no ens agraden gaire els mantecados,- som mĂ©s de torrons, nosaltres-. Per aixĂ² tambĂ© els he fet de xocolata, que sĂ³n els Ăºnics que m'agradaven de petita, i els primers que desapareixien de les caixes d'assortits que comprava ma mare. I per acompanyar la xocolata, que millor que el Cointreau, substituint el conyac de la recepta original de Laura Real.


Ingredients per uns 10 mantecados, encara que aixĂ² dependrĂ  de quina mida els volgueu fer:
  • 50 grams de mantega fosa 
  • 50 grams de sucre llustre + una mica mĂ©s per decorar
  • 1/4 culleradeta d'essència de vainilla
  • 2 cullerades de Cointreau
  • 20 grams de cacao pur en pols Valor
  • 25 grams de farina d'ametlla
  • 75 grams de farina de rebosteria
Poseu el forn a 180º

Bateu amb la batedora de varetes la mantega fosa i el sucre llustre fins que quedin ben integrats. Afegiu l'essència de vainilla i el Cointreau. DesprĂ©s afegiu la farina d'ametlla i el cacao en pols. Mescleu amb la batedora. Comenceu a afegir poc a poc la farina. Aleshores ja no podreu fer servir la batedora de varetes i haure de barrejar els ingredients amb una espĂ tula o a ma, fins que facin una bola i es desenganxin de les parets del bol. Aleshores continueu treballant la massa amb les mans sobre el marbre fins que s'hagi integrat bĂ© tota la farina. L'aplaneu amb un corrĂ³ fins que tingui el gruix que vosaltres volgueu i la talleu amb un tallapastes o un ganivet. TambĂ© podeu fer un cilindre amb la pasta i tallar-la en rodanxes. El que us vagi millor.

DesprĂ©s poseu les peces sobre paper de forn i les fiqueu al forn. El temps dependrĂ  del gruix i la mida dels mantecados. Jo els he fet d'1cm. de gruix i els he tingut uns 8-10 minuts al forn. Estan fets quan la vora estĂ  torrada. Aneu amb compte, cada forn Ă©s diferent, i es tracta de que no es facin massa, i que no es cremin de sota. No obstant, tingueu en compte que encara que s'endureixin quan es refredin, al dia segĂ¼ent s'estovaran una mica. Quan s'hagin refredat del tot, podreu posar per sobre sucre llustre, si voleu.

Com sempre, us recomano que feu una ullada a la llista de participants, ja que podeu trobar noves idees per aplicar a les vostres receptes.