Focaccia de ceba (o fugazza argentina)

Aquest mes pel repte de Laura Real en la seva versiĆ³ salada, Yolanda de Cocina de una bancaria estresada ens havia proposat de fer una fugazza o focaccia.

Com el llibre del que Yolanda treu les receptes Ć©s argentĆ­ -es tracta d'una recopilaciĆ³ de receptes de la marca Royal publicat a Argentina el segle passat-, hi ha vegades que les receptes no es fan igual per aquestes contrades, encara que s'anomenin de la mateixa manera; per aixĆ² aquesta vegada he decidit, com fan sĆ viament altres companyes de repte, de fer una consulta a Internet per veure si la fugazza argentina Ć©s el mateix que la focaccia.

Pel que he pogut trobar per Internet, sembla ser que un immigrant genovĆØs va crear a Buenos Aires una versiĆ³ de la focaccia italiana, que tenia com a principal ingredient la ceba, la fugazza. TambĆ© es diu que la massa de pizza i de focaccia sĆ³n la mateixa perĆ² la primera Ć©s mĆ©s prima que la segona, i la segona porta mĆ©s oli i no porta tants condiments com la pizza.

En lloc de fer servir impulsor quƭmic Royal, Jordi, que Ʃs un panarra, m'ha aconsellat que fes servir llevat fresc, de manera que la massa ha hagut de fermentar ( primer 45 minuts i desprƩs 30).
Els ingredients que he fet servir sĆ³n els segĆ¼ents -per dos persones-:
  • 140 grams d'aigua tĆØbia
  • 30 grams d'oli d'oliva verge extra
  • 250 grams de farina de mitja forƧa o panificable
  • 7 grams de sal
  • 10 grams de llevat fresc
  • 1 ceba -nosaltres hem fet servir una morada-
  • oli d'oliva per fregir la ceba i pintar la focaccia
  • sal Maldon i/o pebre mĆ²lt
  • herbes de ProvenƧa o orenga
En un bol poseu la farina. Esmicoleu el llevat fresc, fregant-lo amb les mans i amb una mica de farina. DesprĆ©s aboqueu l'aigua, i amb una espĆ tula aneu barrejant els ingredients. A continuaciĆ³ incorporeu l'oli i barregeu bĆ©. Poseu la sal i continueu barrejant els ingredients fins que es faci una bola. Aleshores la traieu del bol i la poseu sobre el marbre i la comenceu a amassar amb les mans aproximadament durant uns 10 minuts. Per saber si la massa estĆ  bĆ©, agafeu un pessic de massa i l'estireu fins que faci una membrana; voldrĆ  dir que Ć©s prou elĆ stica. Feu una bola, plegant-la sobre si mateixa, i la torneu a posar dins del bol, tapant-la amb un drap -millor si Ć©s un drap nou, que no desprengui cap olor-. Deixeu reposar la massa 45 minuts.

Aprofiteu per cuinar la ceba a foc fluix fins que transparenti.

Passat aquest temps enceneu el forn a 220Āŗ i agafeu una plata per anar al forn i la folreu de paper vegetal per enfornar. Agafeu la massa i la poseu sobre el paper vegetal i la comenceu a estirar per que agafi la forma d'un rectangle. Vigileu que la massa no us quedo molt fina, ja que la focaccia es caracteritza per ser mĆ©s gruixuda que la pizza. Quan la tingueu estirada, la tapeu amb el drap, i la deixeu reposar cinc minuts. Passats els cinc minuts, la marqueu amb els dits, prement fort, i la pinteu amb oli d'oliva. Poseu per sobre la ceba, les herbes i la sal. Poseu sobre la massa una reixeta del forn, perquĆØ quan la tapeu amb el drap, aquest no toqui la massa, i la deixeu reposar 30 minuts mĆ©s.

Passat aquest temps poseu la massa al forn durant 20 minuts. Serviu la focaccia just acabada de sortir del forn.