Carbassons lluna farcits amb quinoa

Quan et proposes de rebaixar la ingesta de carn o de l'eliminar-la de la teva dieta diària, un dels problemes que et trobes és com substituir l'aportació proteica de la carn. Segons el blog Ets el que menges, la quinoa és rica en tots els aminoàcids essencials (aquells que el cos no pot sintetitzar per si mateix i que necessita treure de l’aliment), en especial en lisina, un nutrient que els cereals no tenen. Per tant, la combinació quinoa-cereal proporciona un aportació proteica similar a la carn. A més és rica en àcids grassos essencials, minerals i vitamines B i E. Una "joia" nutricional, que, a més, es pot cuinar com si fos arròs. I que té un gust molt suau, segons el meu parer, que fa que sigui fàcilment combinable amb altres aliments.

La primera recepta que vaig publicar al blog va ser una amanida de quinoa amb escalivada i formatge feta; la d'avuí també és molt fàcil de fer.

Aquest són els ingredients per dues persones:
  • 100 grams de quinoa
  • 2 carbassons lluna
  • 1/2 ceba
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot groc
  • 150 grams de tomàquet triturat
  • 1 culleradeta de sucre morè
  • orenga
  • parmesà ratllat, opcional
  • sal
  • oli d'oliva 
Renteu sota l'aixeta la quinoa; després poseu-la en un cassó amb el doble del seu volum d'aigua i poseu-la a foc mig durant 20 minuts. La quinoa estarà feta quan transparenti i els grans comencin a deixar anar una mena de fil blanc. No patiu per l'aigua; normalment no queda gens quan finalitza la cocció.

Enceneu el forn a 180º.

Talleu el barret dels carbassons. Buideu-los amb un cullera o millor amb buidador. Quan estiguin buits els poseu al microones uns 4 minuts (dependrà de la mida i quantitat dels carbassons) fins que els premeu i estiguin tendres. Mentrestant talleu en trossos petits, la ceba, els pebrots i la carn dels carbassons.

En una paella, poseu una mica d'oli d'oliva i sofregiu la ceba fins que transparenti. Aleshores, poseu els pebrots, i els saltegeu. Passats uns minuts, afegiu la carn dels carbassons; saleu i remeneu bé. A continuació poseu el tomàquet triturat i la culleradeta de sucre morè. Barregeu bé tots els ingredients i afegiu l'orenga. Cuineu fins que el líquid del tomàquet s'hagi reduït. Tasteu i si cal, rectifiqueu de sal, però si voleu afegir el parmesà ratllat, aneu amb compte perquè aquest també porta sal. El formatge l'afegireu quan hagi acabat la cocció de les hortalisses i hàgiu apagat el foc. Amb l'escalfor remanent, el parmesà s'integrarà amb la resta d'ingredients. La quantitat de formatge ratllat dependrà si voleu que el gust del formatge es noti més o menys; comenceu amb un parell de cullerades.

Ompliu els carbassons amb la quinoa i les hortalisses cuinades; poseu per sobre un rajolí d'oli d'oliva i fiqueu-los al forn uns 20 minuts. 

Serviu-los calents.