Lussekatter o briox suec de safrà

Fa uns dies vaig assistir a una de les classes de Cuina Nòrdica que Zenia i Britta imparteixen al local de Fes-te Farinetes al barri de Sants. Elles tenen un blog, Smörd&Brod, on podeu trobar delicioses receptes i informació sobre els seus cursos de cuina nòrdica.

Aquell dia ens van ensenyar a fer Kanelbullar, uns deliciosos brioxos de canyella que es poden farcir també de massapà, i Lussekatter, uns brioxos amb safrà, impressionants, que són típics de la festivitat de Santa Llúcia, el 13 de desembre.

Avui us explicaré com fer els Lussekatter, que són els primers que he fet a casa, perquè em va agradar molt el toc «especial» que els dóna el safrà.
La recepta la vaig fer amb màquina per amassar.

Ingredients per fer unes 16 peces (de 60 grams aprox.):
  • 500 grams de farina de força
  • 100 grams de mantega fosa
  • 250 ml de llet sencera tèbia
  • 50 grams de llevat fresc
  • 90 grams de sucre
  • 0,20 grams de safrà en pols
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 25 grams d'ou batut ( mig ou)
  • 1 ou per pintar els brioxos
  • panses per decorar
Fonem la mantega al microones i la barregem amb la llet tèbia. Afegim el sucre, la sal i el safrà. Batem un ou i afegim la meitat, uns 25 grams, a la resta d'ingredients.  Els mesclem bé.

En el bol de l'amassadora, posem el llevat fresc, prèviament esmicolat. Afegim després els ingredients líquids, i posem la màquina en marxa, afegint poc a poc la farina. Quan l'hàgim incorporada tota, treballarem la massa entre 6-8 minuts fins que aquesta es desenganxi de les parets del bol. Aleshores la traurem del bol i sobre el marbre l'amassarem una mica fins fer una bola que deixarem reposar uns 45 minuts tapada amb un drap. Passat aquest temps,-penseu en encendre el forn a 225º- tornarem a posar la massa sobre el marbre, i l'amassarem una mica, abans de dividir-la amb un ganivet en trossos d'uns 60 grams aproximadament. Cada tros l'allargarem, donant-li forma cilíndrica i després enrotllarem cada extrem per donar-li la forma d'un vuit. Abans d'enfornar, tornarem a deixar reposar la massa durant uns 20 minuts, també tapada amb un drap. Si voleu ara és el moment per adornar amb unes panses, com es veu a les fotografies.

Passats els 20 minuts, els fiquem al forn, prèviament pintats amb ou batut, a la part baixa, a 225º durant 8 minuts. Just trets del forn, els deixeu-los refredar sobre una reixeta.

Són molt bons sols o bé acompanyats de dolç o salat. Els podeu congelar; en aquest cas, fiqueu-los al congelador just quan s'hagin refredat.

Ja espero amb ganes poder assistir al proper curs que es celebrarà el 12 de desembre, on aprendrem a fer toffee casolà, bombons de massapà i galetes de gingebre... A que us ve de gust apuntar-vos!!