Fira de la Castanya de Viladrau

L'any passat vam descobrir les castanyes de Viladrau a la Fira de la Castanya que es celebra a l'octubre en aquesta poblaciĆ³ de la comarca d'Osona. Ens van agradar moltĆ­ssim: sĆ³n lluentes i dolces. Es recullen exclusivament en finques del Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera, i no es sotmeten a cap tipus de tractament quĆ­mic ni se'ls afegeix cap conservant. Son fresques, acabades de collir i no han de viatjar centenars o milers de quilĆ²metres per arribar a casa nostre.
L'empresa explotadora dels castanyers s'anomena Castanyes de Viladrau, SCP, i estĆ  situada a les afores del poble. Ɖs l'Ćŗnica empresa catalana que produeix i comercialitza castanyes al nostre paĆ­s
 (*). No nomĆ©s comercialitza castanyes fresques tot l'any -sĆ­, jo tambĆ© era de les que pensava que de castanyes nomĆ©s hi havia per aquestes dates-, sinĆ³ tambĆ© productes derivats de la castanya, com la farina de castanya, o que en porten com el formatge, la botifarra o la cervesa de castanya. TambĆ© comercialitzen la fusta de castanyer i realitzen excursions pel Parc del Montseny. AquĆ­ teniu l'enllaƧ a la seva pĆ gina web.

Castanyes de Viladrau lluita des de fa cinc anys per augmentar la seva quota de mercat a Catalunya, ja que la major part de castanyes que es consumeixen aquĆ­ venen de fora. No obstant, cada dia els productes locals i km0 van guanyant terreny grĆ cies a que cada vegada mĆ©s els consumidors aposten pel consum responsable i pel producte de proximitat. L'altra problema a superar Ć©s l'estacionalitat d'aquest producte, que es vol combatre amb la diversificaciĆ³ i la innovaciĆ³ de nous productes.


Aquest any la Fira de la Castanya de Viladrau celebra el seu 20ĆØ aniversari, i, a banda de comprar castanyes, hem comprat el que Ć©s per nosaltres una altra delĆ­cia gastronĆ²mica, les nous de Sant Hilari Sacalm, que tambĆ© vam descobrir l'any passat. 8 hectĆ rees de nogueres va plantar en Rigobert Pernau fa trenta anys al mig de les Guilleries, -expliquen a la seva pĆ gina de Facebook-, i tres generacions desprĆ©s les continuen comercialitzant. La producciĆ³ Ć©s limitada, perĆ² si sou de la zona, podeu preguntar a la seva pĆ gina de Facebook on podeu comprar-les i us informaran. Si teniu la sort de trobar-les, us animo a comprar-les. Us agradaran segur! Trenqueu-les, i gaudiu del seu aroma suau i del seu gust dolƧ.

A banda de castanyes, i nous, mĆŗltiples parades d'altres productes com mel, embotits, formatges,...I activitat per petits i grans, com les passejades comentades pel bosc o el Tast gastronĆ²mic. Tot aixĆ² i mĆ©s Ć©s el que ha donat el programa d'activitats de la fira d'aquest any.