Pastís Red Velvet

El "Red Velvet" (Vellut Vermell) és un dels pastissos més típics de la rebosteria americana. El seu color i aspecte que recorden el vellut vermell, i d'aquí el nom, en són la seva principal característica. Una altra de les seves característiques és que aquest pastís es sol servir amb una cobertura a base de formatge fresc, cosa per la qual cal conservar-lo a la nevera.

Aquesta recepta és fruit d'un dels taller que vaig fer a Gadgets Cuina i que va impartir Mericakes. La massa és molt versàtil. Si bé us la presento en forma de pastís, tant la massa com la cobertura els podeu fer servir per fer pastissets individuals, cupcakes, o altres presentacions que pugueu imaginar.


La recepta que adjunto està pensada per un motlle d'uns 22cm de diàmetre i la seva elaboració és molt senzilla.

Ingredients humits:
  • 250ml de buttermilk, o fer-la amb 240ml de llet i 1 cullerada de vinagre de poma (15 ml).
  • 1 cullerada d'emulsió red velvet, o en el seu defecte 1 culleradeta extracte vainilla i 1 culleradeta colorant vermell.
  • 200ml d'oli de gira-sol.
  • 2 ous.
  • 1 culleradeta de vinagre de poma.
Ingredients secs:
  • 300g de sucre blanc.
  • 250g de farina blanca.
  • 1 cullerada de cacau en pols.
  • 1 culleradeta de bicarbonat.
  • 1 culleradeta de sal.
La buttermilk és un producte difícil de trobar al nostre país i jo només l'he vist de manera esporàdica en algun supermercat. Preparar el nostre substitut no és gens difícil, però cal preparar-lo al menys 15 minuts abans de fer-lo servir. Només cal agafar 240ml de llet i afegir-hi una cullerada de vinagre, nosaltres em triat el vinagre de poma.

L'emulsió red velvet és un preparat líquid que ja incorpora l'aroma i el colorant. El trobareu en botigues especialitzades com Gadgets Cuina. També el podeu substituir per una culleradeta d'extracte de vainilla i una de colorant vermell. Només cal anar amb compte que no totes les marques de colorant donaran l'aspecte desitjat. Un que dona molt bon resultat és el Red Extra de la marca Sugarflair.

La preparació és molt senzilla, només cal tenir en compte que cal barrejar a ma amb una espàtula. A banda de batre lleugerament els ous al principi, la resta s'ha de remenar el just per incorporar els ingredients. Si remenem massa, el pastís pot sortir massa compacte.


Comencem barrejant a ma els ingredients humits, començant pels ous lleugerament batuts, l'oli, la buttermilk, el vinagre i l'emulsió red velvet. Barregem a banda tots els ingredients sòlids i els afegim a la barreja anterior en dues tongades remenant el just per que s'incorpori. Recordeu que si remeneu massa pot ser que el pastís quedi massa compacte.

Enfornem uns 40 minuts a 160º Comprovem la cocció punxant-lo amb un escuradents. El deixarem refredar abans de decorar.

Mentre enfornem, preparem la cobertura, que farem barrejant amb la batedora a màxima velocitat els següents ingredients.
  • 200g de formatge Philadelfia
  • 100g de formatge mascarpone
  • 100g de sucre llustre tamisat.
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
Cal batre fins que quedi ben homogeni i cremós. Ara només cal obrir el pastís pel mig, posar-hi una capa generosa de cobertura, tancar-lo i tornar-hi a posar una altre capa de cobertura. Un pastís que segur que no us deixarà indiferents!