Cigrons amb tomàquet

Els propers dies 29 i 30 de novembre tindrà lloc el Gran Recapte d'Aliments on es recolliran aliments de primera necessitat per les persones amb menys recursos. Amb motiu d'aquesta campanya, també existeix la iniciativa Blogs contra la Fam, en el que diferents blogs de cuina participen amb una recepta basada en algun dels ingredients bàsics que es recullen en la campanya. Us recomanem visitar la seva comunitat a Facebook.

A Retalls de Cuina també hem volgut participar i ho fem amb aquesta senzilla i econòmica recepta. La recepta és una variant dels cigrons a la catalana, i consisteix en un saborós plat de cigrons en sofregit de tomàquet. La recepta és per a dues persones.


Per fer el sofregit:
  • 3 tomàquets madurs (220grams aprox). També es pot fer servir mig pot de tomàquet triturat.
  • 1 ceba (180 grams aprox)
  • 2 dents d’all
  • un pessic de sal
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç (o una cullaredeta de sucre)
  • Oli d'oliva
Piquem la ceba ben petita i la començarem a sofregir en una paella petita. L'oli ha de cobrir just la ceba, sense deixar-la seca ni deixar-li nedant. A mig coure la ceba, hi afegirem les dents d'all picades.

Quan la ceba hagi agafat color hi afegirem el tomàquet ratllat o triturat. I deixarem que faci xup-xup a foc suau. A mig coure hi afegirem el pessic de sal i la culleradeta de pebre vermell (o de sucre); això mata l'acidesa del tomàquet i dóna un toc molt agradable al sofregit.

Deixem acabar de coure a foc suau i reservem. La textura final ha de ser similar a la d’una melmelada.

Per preparar el plat:
  • 1 pot de cigrons cuits
  • 1 raig de vi blanc (opcional)
  • Un pessic de pebre negre molt.
Escorrem els cigrons però en reservem l'aigua. Els escalfem i saltegem en una paella amb una mica d'oli un parell de minuts.

Hi afegim el sofregit que tenim preparat i barregem bé. Cal que tot plegat quedi ben barrejat i deixar que s'escalfi per igual. Saltejar un minut.

Hi afegim l'aigua dels cigrons i el raig de vi blanc. Coure a foc suau fins que l’aigua hagi evaporat. Apaguem el foc, hi afegim el pessic de pebre negre i remenem una mica. Deixeu reposar un parell de minuts abans de servir.

Trobareu la vídeorecepta al nostre perfil d'Instagram.

Bon profit!