Risotto de carxofes

M'encanten els risotto; són súper fàcils de fer; l'únic secret: remenar, remenar i remenar….en 30 minuts teniu llest el plat; això sí, no us podeu apartar de la cassola ni un minut. No té cap altre secret, vaja, penso jo!

A més, els podeu improvisar; normalment a casa en tenim arròs, algun caldo vegetal i formatge ratllat, i si feu una ullada al congelador o la nevera, segur que trobeu unes carxofes, uns espàrrecs verds, o pernil salat. Amb tot això, podeu preparar en 30 minuts un fantàstic risotto que, acompanyat amb un vi blanc fresquet i unes postres, fan del dinar del cap de setmana, tota una festa culinària!!


Així va passar diumenge passat; sabia que hi havia al congelador unes carxofes trossejades i vaig decidir fer aquest risotto de carxofes.

Els ingredients són els següents:
  • 160 grams d'arròs bomba (per dues persones)
  • 1 ceba mitjana
  • 1 litre de caldo vegetal
  • 40 grams de mantega
  • 50 grams de Parmesa ratllat o Grada Padano ( podeu afegir més quantitat, al vostre gust)
  • 1 copa de vi blanc
  • 200 grams de carxofes congelades trossejades
  • oli d'oliva, sal i pebre
Tingueu present els següents consells abans de començar: cal que remeneu constantment per que l’arròs deixi anar el midó i així aconseguiu la textura pròpia del risotto; que el caldo estigui calent per no tallar la cocció; mantingueu el foc baix, i no el pugeu pensant que així acabareu abans, i aneu amb compte amb la sal, ja que el caldo vegetal, especialment si el compreu fet, és prou salat, i el formatge ratllat també. El millor és anar tastant i rectificant de sal i pebre, al vostre gust.

Primer, heu de tallar la ceba en trossos petits i després posar-la en una cassola amb oli i 20 grams de mantega, fins que quedi transparent. Afegiu l’arròs, i aneu-lo remenant, per que no s´enganxi, durant 2 o 3 minuts, fins que veieu que va quedant translúcid. Aleshores afegiu el vi i espereu a que redueixi una mica. Quan hagi reduït, afegiu a l’arròs un parell o tres de cullerots de caldo, fins que quedi tot cobert de líquid ,- recordeu que el caldo ha d’estar calent-, baixeu una mica el foc, i aneu remenant constantment durant uns 20 minuts, fins que l’arròs estigui fet. Cal que aneu afegint el caldo a mida que l’arròs el vagi absorbint, vigilant que mai quedi l’arròs sec. Rectifiqueu de sal i pebre. Jo vaig posar les carxofes, sense descongelar-les, als cinc minuts d’abocar el caldo. Aneu tastant l’arròs per comprovar si encara està dur o no, però recordeu que en uns 20 minuts estarà fet. Si us sobra caldo, cap problema, no l'afegiu, però si veieu que s'acaba i encara li manca una mica a l'arròs, podeu afegir una mica d'aigua calenta per que s'acabi de fer.

Una vegada fet l’arròs, l’enretireu del foc, i afegiu, també remenant bé, els 20 grams restants de mantega i el formatge ratllat. Espereu un parell de minuts abans de servir. Jo vaig posar per sobre parmesà ratllat més gruixut o bé en llesques. Si voleu un toc de color, afegiu una mica de julivert per sobre.

Bon profit!

Cap comentari